Skarbnica wiedzy

CO DRZEMIE W OLEJU KOKOSOWYM ??

Olej Kokosowy - Zimno Tłoczony (Nierafinowany) Olej kokosowy, często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych. Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca również odporność. Olej kokosowy uzyskuje się głównie z miąższu orzecha kokosowego – zdrowy uzyskiwany jest w tłoczeniu na zimno. Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu Więcej...

AŁUN… TAJEMNICZY KRYSZTAŁ

Ałun potasowy jest naturalnym kryształem występującym w różnych miejscach Ziemi słynącym głównie ze swoich właściwości antyseptycznych. Pierwsze wzmianki o stosowaniu ałunu jako naturalnej ochrony przed potem można znaleźć w starożytnych Chinach i Egipcie. Był szeroko stosowany również przez antycznych  Greków i Rzymian. W starożytnym Rzymie rozpowszechniono ałun potasowy zarówno jako dezodorant jak i kryształ leczniczy.   Jak działa ałun? Antybakteryjnie i antyseptycznie - tworzy środowisko niesprzyjające rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za przykry zapach. Ściągająco -  tworzy niewyczuwalny filtr na skórze i nie jest Więcej...

NEEM – MIODLA INDYJSKA

MIODLA INDYJSKA – NEEM Azadirachta indica Drzewa Neem pochodzą z Indii i innych części Azji w krajach anglojęzycznych są znane jako Drzewa Margosa w Polsce zwane są miodlą indyjska, lub melią indyjską, a ich nazwa botaniczna to Azadirachta Indica. Neem jest uznawane w Indiach za uniwersalne zioło ze względu na jego wyjątkowe właściwości pomagające w poprawie stanu zdrowia, często określa się je jako "roślina obiecana". W starożytnym Vedas drzewa neem jest zwane "Sarwa Roga Nirvarini" - jedynym zdolnym do leczenia wszelkich Więcej...

MUIRA PUAMA

MUIRA PUAMA Ptychopetalum olacoides Jest to niezwykła roślina pochodząca wprost z brazylijskiej Amazonii i innych regionów lasów deszczowych. Osiąga wysokość ok 5m, kwiaty zbliżone są wyglądem do jaśminu. Muira puama nazywana jest “drzewem potencji” a to ze względu na cudowny wpływ na męskie libido. Niecodzienne właściwości tej rośliny doceniane przez wieki przez rdzenną ludność Amazonii, znalazły również uznanie w Europie, Stanach Zjednoczonych i innych częściach świata. Naukowcy zajęli się badaniem mechanizmu działania tej rośliny już w 1920 roku. Obecnie trwają szczegółowe badania analityczne Więcej...

SARSAPARILLA

SARSAPARILLA Smilax oficinalis Sarsaparilla jest rośliną występującą głównie w Meksyku, gdzie od wieków była stosowana na reumatyzm, raka i choroby skóry. Obecnie sarsaparilla jest chętnie stosowana przez kulturystów i sportowców innych dyscyplin jako środek na zwiększenie masy mięśniowej bez używania sterydów syntetycznych. Sarsaparilla posiada również działanie moczopędne, i powodujące pocenie, dlatego była w przeszłości stosowana jako środek oczyszczający krew i usuwający toksyny z organizmu. Sarsaparilla jest również silnym afrodyzjakiem gdyż o jej właściwościach wspominali już kolonizatorzy hiszpańscy, uważając ją za lek na Więcej...

DAMIANA

DAMIANA Turnera diffusa To krzew, który rośnie w tropikalnych rejonach Ameryki. Aztekowie stosowali liście tego krzewu jako środek na impotencję. Majowie używali go dla podniesienia odczuwania przyjemności, a inne indiańskie plemiona – w celach medycznych. Jest to zatem zioło o wielu właściwościach i zastosowaniach. Świat Zachodni dowiedział się o jej istnieniu dzięki Hiszpańskiemu misjonarzowi Juanowi Marii de Salvatierra który interesował się roślinami leczniczymi stosowanymi wśród nawracanych przez niego Indian. I choć minęło już kilka stuleci wśród mieszkańców Ameryki Łacińskiej Więcej...

ŻEŃ SZEŃ KOREAŃSKI

ŻEŃ SZEŃ KOREAŃSKI Panax ginseng Żeń-szeń Koreański (Korean Ginseng) jest to niewielka roślina wieloletnia, która rośnie na północnych terenach leśnych, w pół- nocnych Chinach, Mandżurii i Korei. Żeń-szeń zawiera: saponiny triterpenowe (ginsenozydy), witaminy, cholinę, mikroelementy, lotne związki aromatyczne, peptydoglikany, związki azotowe. Dotychczas zidentyfikowano w nim ok. 200 substancji. Żeńszeń jest rośliną leczniczą, która ma zdolność do utrzymywania fizycznej witalności przez dłuższy okres czasu i ta jej zdolność jest od dawna wykorzystywana na całym Dalekim Wschodzie. W roku 1843 ruski botanik Więcej...

CATUABA

CATUABA Juniperus Brasiliensis Catuaba to kora brazylijskiego drzewa Catuaba. Jest jednym z najsilniejszych afrodyzjaków. Co ważne, jest w pełni naturalna i jej stosowanie nie powoduje żadnych efektów ubocznych. Działa również stymulująco na pracę mózgu i poprawia ukrwienie organizmu. Zalecana na problemy z potencją, przy kłopotach z pamięcią i w poczuciu niepokoju. Catuaba jest często łączona z korą Lapacho. Sposób przygotowania Proponowana dawka to 1 łyżeczka kory Catuaba na 250 ml wody. Wodę z Catuabą należy gotować na małym ogniu przez Więcej...

RDESTOWIEC JAPOŃSKI

RDESTOWIEC JAPOŃSKI Reynoutria japonica Rdestowiec japoński (ostrokończysty) pochodzi z Azji. Jest byliną dwupienną, czyli jedne osobniki wytwarzają kwiaty męskie (pręcikowe), a drugie (mniej liczne w Polsce) kwiaty żeńskie (słupkowe). Dorasta do wysokości 3-5 m, szybko rośnie, kłącza wytwarzają substancje hamujące rozwój innych roślin. Łodygi przypominają wyglądem bambus – puste w środku, nagie. Łodygi i ogonki liściowe czerwonawe, kropkowane i centkowane. Kłącza – grube, rozległe, kora czerwonawa lub brunatna. Kwiaty drobne, kremowe, białawe, zielonkawobiałe lub różowawe, wonne, zebrane w kwiatostany wiechowate, złożone Więcej...

MIODY, MIODKI I MIODZIKI…

MIODY, MIODKI I MIODZIKI... Miód to słodki produkt spożywczy, wytwarzany przez pszczoły poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych. Pszczoły gromadzą go w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zaleznosci od surowca z jakiego powstał miód wyróżniamy miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe i mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe). Miód może mieć konsystencje gęstego płynu lub stała, a barwę od jasnożółtej do brunatnobrazowej. W postaci płynnej nosi nazwę patoka, w postaci zestalonej (skrystalizowanej) krupiec. Skład miodu (wartości przybliżone): cukry - fruktoza Więcej...