Skarbnica wiedzy

ANYŻ GWIAŹDZISTY

ANYŻ GWIAŹDZISTY Ojczyzną anyżu jest Bliski Wschód, Egipt i rejon Morza Śródziemnego. Roślinę tę od czasów starożytnych wykorzystuje się w kuchni i medycynie ludowej. Niektóre źródła podają, że właściwości anyżu znano już w Egipcie, półtora tysiąca lat przed naszą erą. Roślinę tę cenili także Grecy, Rzymianie, Inkowie i Chińczycy. Anyż gwiaździsty inaczej badian jest sporym drzewem, które rośnie w krajach orientalnych. Wysokość drzewa anyżowego dochodzi do ośmiu metrów. Liście są szerokie i jasnozielone. Anyż kwitnie biało-żółtym lub biało-zielonym kwieciem. Nazwa rośliny Więcej...

CZARNY BEZ

CZARNY BEZ  Czarny bez, ze względu na swoje właściwości lecznicze, jest w medycynie ludowej wykorzystywany od wieków. Krzaki czarnego bzu często tak silnie się rozrastają, że przypominają drzewa. Ich drobne, białe kwiaty zebrane w baldachy są bardzo ozdobne, ale mają raczej nieprzyjemny zapach. Także owoce czarnofioletowe, soczyste jagody nie zachwycają smakiem. A mimo to zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu należą do najcenniejszych surowców zielarskich. Napar z czarnego bzu najczęściej stosowany jest przy przeziębieniach i problemach trawiennych. Warto wiedzieć, że Więcej...

CZARNA RZEPA

CZARNA RZEPA Warzywo bulwiaste, które w zastosowaniu przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Standardowo czarna rzepa należy do roślin wykorzystywanych w domowych metodach pielęgnacyjnych i leczniczych. Właściwości czarnej rzepy doceniały już nasze babcie. Dlatego, że warzywo to stanowi prawdziwy wulkan witamin. Wpływa ona na regulację całej gospodarki organizmu. Przede wszystkim przy jej spożywaniu lub innych zabiegach z jej wykorzystaniem pozytywnie odczuwa to wiele organów. Warzywo pojawiło się, jako dziko rosnąca roślina w Europie, Azji oraz Północnej Afryce. Spożywana była Więcej...

CAMU CAMU

CAMU CAMU Camu camu to krzew występujący w lasach tropikalnych Amazonii w Peru i Brazylii. Ma niewielkie, czerwono-purpurowe owoce, które kształtem przypominają wiśnie, a ich kolor zbliżony jest do barwy dojrzewających śliwek. Kwitnący krzew łatwo rozpoznać po sporej ilości drobnych, białych kwiatków, których płatki są pokryte woskiem i wydzielają bardzo słodki zapach. Jagody camu camu to prawdziwa skarbnica witaminy C (1000–5300 mg/100 g). Już małą porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Nic więc dziwnego, że roślina ta jest wykorzystywana Więcej...

BURAK

BURAK Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie. Burak zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt, a także witaminy A, C B1. Jest również źródłem kwasu foliowego. Burak to rzadko spotykana kopalnia cennych pierwiastków w jednym warzywie. W połączeniu z resztą Więcej...

ARONIA

ARONIA Krzew odkryto około 300 lat temu na terenie dzisiejszej Kanady i Stanów Zjednoczonych. W XIX w. pojawiła się w Rosji jako okaz w ogrodach botanicznych. Walory zdrowotne owoców aronii odkryto w środkowej Azji, a później w północno-wschodniej Rosji i tam zakładano pierwsze plantacje. Dziś roślina uprawiana jest w wielu krajach. Co ciekawe, Polska jest tu światowym potentatem. W 2003 r. nasi plantatorzy wyprodukowali 15 tys. ton owoców. Soki, koncentraty i mrożonki z aronii eksportujemy do krajów Europy Zachodniej i Więcej...

ALOES

ALOES Aloe Vera Aloes jest niesamowitą roślina lecznicza pełną wartości odżywczych. Posiada nie tylko właściwości lecznicze, ale także odmładzające. Znajduje zastosowanie zarówno w kosmetyczne jak i w medycynie naturalnej. Sztywne, zielone, ząbkowane na brzegach liście aloesu, zawierają w sobie bardzo cenny, galaretowaty miąższ, bogaty m. in. w witaminy (A, C, E i z grupy B), sole mineralne (min. potas, wapń, magnez, fosfor, siarkę, cynk, molibden, miedź), kwasy organiczne (min. cynamonowy, bursztynowy), wielocukry, glikoproteidy (aloektynę) oraz stymulatory biogenne. Dzięki takiemu bogactwu składników, Więcej...

ACEROLA

ACEROLA Zwana jest w Polsce również Wiśnią z Barbados. W pracach historycznych i botanicznych można doszukać się wielu innych określeń owocu w zależności od miejsca jego uprawy, np.: West Indian Cherry Acerola West Indian Jamajka Cherry Ameruco Azarollo Acerola to maleńki owoc o niezwykłej mocy, nieocenione źródło kwasu l-askorbinowego, czyli naturalnej lewoskrętnej witaminy C. Jeden owoc ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Poza witaminą C acerola zawiera również sporą ilość witaminy A. Ta wyjątkowa kompozycja zwiększa działanie witaminy C w Więcej...

ACAI

ACAI Jagody acai pozyskiwane są z drzewa palmowego, rosnącego na terenach Ameryki Południowej. Owoce Acai podobnie jak naszej borówki leśnej są zgrupowane w gronach. Smakiem przypominają jeżynę, z lekką nutą czekolady. Miąższ z owoców acai stanowi podstawę pożywienia ludności zamieszkującej dorzecze Amazonki. Już dawno temu rdzenni mieszkańcy zauważyli, że owoce acai są pomocne w leczeniu biegunek, krwotoków i wrzodów oraz działają przeciwgorączkowo. W roku 1995 dr. Alexander Schauss zaintrygowany energią i dobrym stanem zdrowia plemion znad Amazonki, podjął szczegółowe Więcej...

SÓL GORZKA EPSOM – SEKRET ZDROWIA I URODY

Sól Epsom zwana inaczej gorzką, to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Znajduje zastosowanie w kosmetyce, terapiach zdrowotnych i oczyszczających organizm. Niezywkłe działanie i właściwości soli Epsom przydadzą się również w domu i ogrodzie. Wypróbuj koniecznie! Sól Epsom zwaną inaczej solą gorzką lub angielską to naturalnie czysty związek mineralny - siarczan magnezu (MgSo4). Nazwa soli wzięła się od popularnego miasta Epsom w Anglii, gdzie związek ten był początkowo odparowywany ze źródeł wody mineralnej. Wyglądem przypomina sól kuchenną, jest Więcej...