Skarbnica wiedzy

WITAMINA B2

WITAMINA B2 Witamina B2 (ryboflawina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, zbudowaną z rybitolu w którym grupę hydroksylową z pozycji 1 zastąpiono flawiną. Ryboflawina jest znana w świecie zwierząt i roślin jednak tylko w niektórych produktach żywnościowych występuje w sporych ilościach. Jej głównymi źródłami są mleko oraz przetwory mleczne, mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych np.. fasola czy produkty zbożowe. Witamina B2 dostarczana w pożywieniu, aktywnie wchłaniana jest w górnym odcinku jelita cienkiego wraz z udziałem soli żółciowych. B2 jest gromadzona Więcej...

MAGNEZ

MAGNEZ Magnez zaliczany jest do makroelementów. W organizmie pierwiastek ten spełnia szereg zadań. Najlepszą formą magnezu jeśli chodzi o suplementację jest cytrynian. DZIAŁANIE: Magnez wspomaga działanie układu mięśniowego oraz nerwowego, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. FUNKCJE MAGNEZU: Magnez jest niezwykle ważny dla układu szkieletowego, pomaga bowiem regulować poziom wapnia w kościach i zębach. Może zwiększać aktywność witaminy D, która między innymi ułatwia wchłanianie wapnia. Te dwa pierwiastki współgrają ze sobą również w układzie mięśniowym- magnez Więcej...

OMUŁEK ZIELONOWARGOWY – LEK NA STAWY PROSTO Z DNA MORZA

OMUŁEK ZIELONOWARGOWY LEK NA STAWY PROSTO Z DNA MORZA Koncentrat z nowozelandzkich małży zielonych to prawdziwe remedium dla stawów. Dzięki zawartości uzdrawiających składników: glikozaminoglukanów, kwasów omega-3, kwasu krzemowego, minerałów i mikroelementów, wzmocnisz nie tylko układ ruchowy, ale i cały organizm. Poznaj wszechstronne działanie preparatów z omułka i dowiedz się jak: pomóc sobie i bliskim w przypadku chorób stawów i uchronić się przed ich uszkodzeniami i zwyrodnieniami dożywiac stawy eliminować stany zapalne wzmocnić tkanki minerałami wspomóc serce i odporność spowolnić starzenie się skóry Więcej...

DEREŃ

DEREŃ   Dereń jadalny jest rośliną długowieczną. Niektóre odmiany mogą żyć nawet 100-200 lat. Rośnie wolno. Okazałym krzewem staje się po kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu latach. Owocuje obficie. Z jednego krzewu można uzyskać do kilkudziesięciu kilogramów owoców, świetnie nadających się na dżemy, marmolady i nalewki-dereniówki. W zależności od odmiany, dereń zaczyna wydawać owoce od lipca do połowy października. Elipsoidalne owoce o kwaskowatym, lekko cierpkim smaku zawierają witaminę E, pektyny, barwniki antocyjanowe, kwasy organiczne, polifenole i przeciwutleniacze. Mogą mieć barwę od Więcej...

KOMBUCZA – ELIKSIR ŚWIEŻOŚCI I ZDROWIA DLA CIAŁA I DUSZY

Kombucza przygotowywana jest według tradycyjnych metod bez chemicznych modyfikacji, rozcieńczania czy pasteryzacji. W procesie naturalnej fermentacji słodzonej zielonej czy czarnej herbaty w obecności japońskiego grzybka Medusomyces gisevi powstaje pyszny, orzeźwiający lekko musujący napój z cennymi kulturami drożdży i bakterii kwasu mlekowego. Jest naturalnym detoksykantem i nieocenionym pomocnikiem układu trawiennego, gdyż zawiera korzystne mikroorganizmy, które zasiedlając układ pokarmowy produkują enzymy wspomagające efektywne trawienie, usprawniające usuwanie resztek pokarmowych i odpadów oraz usprawniające i pobudzające układ odpornościowy. Ma również właściwości antyrakowe. Napój z Więcej...

KURKUMA

KURKUMA Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina - silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk. BOTANIKA Ostryż długi (Curkuma longa L.), nazywany także ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, szafranem indyjskim. Gatunek byliny z rodziny strelicjowatych. Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym. SKŁADNIKI Więcej...

LIOFILIZACJA – KONSERWOWANIE BEZ KONSERWANTÓW

Liofilizacja to suszenie przez wymrażanie z zachowaniem 90-100% naturalnych składników odżywczych, czyli konserwowanie żywności bez konserwantów. Jest to technologia wymyślona przez Amerykanów i Rosjan na potrzeby żywienia kosmonautów. Liofilizaty występują jako pełne dania lub jako naturalne dodatki do żywności i farmaceutyki. Produkt liofilizowany, to taki produkt, który został poddany procesowi sublimacji nie tracąc przy tym swoich naturalnych właściwości tzn. pozostają witaminy, zapach, kolor i właściwości odżywcze. Liofilizaty po wysuszeniu są bardzo lekkie, ponieważ tracą 95% wagi czyli wody, są łatwe Więcej...

ODPORNOŚĆ?? NATURALNIE…

Odporność organizmu należy wzmacniać systematycznie, bowiem nawet delikatne przeziębienie potrafi wytrącić z równowagi, a co dopiero zapalenie gardła, oskrzeli, angina albo grypa. Warto zatem przygotować się do walki z infekcjami. Skorzystaj z mocy natury i wspomóż swoją odporność w naturalny sposób... Zaufaj pszczołom Miód ma bardzo wiele właściwości, m.in. antybakteryjne, regenerujące czy nawet lecznicze. Pyłek pszczeli. Ta skarbnica witamin, minerałów i enzymów przerasta o głowę wszystkie apteczne preparaty multiwitaminowe, nawet te najdroższe. Wspaniale alkalizuje organizm. Zawiera komplet 22 Więcej...

OOLONG – NAJBARDZIEJ POSZUKIWANY RODZAJ HERBATY NA ŚWIECIE

OOLONG Na polskim rynku pojawiają się nieśmiało herbaty oolong i od razu budzą wiele kontrowersji. Często uważane są za herbaty niesmaczne i słabe. Opinia taka powstała za czasów PRL-u, gdy trudno było o dobrą herbatę i na rynek trafiały często niedoróbki herbaciane pod nazwą Uulung. A przecież prawdziwy chiński oolong to najbardziej poszukiwany rodzaj herbaty na świecie. Na poczatku tazeba rozróznic dwa rodzaje oolongów: jasny i ciemny Ciemny oolong charakteryzuje się delikatnym pomarańczowym naparem i lekką słodyczą w smaku. Znawcy mogą poczuć Więcej...

CZYSTEK

CZYSTEK Czystek to zioło, któremu przypisywanych jest wiele właściwości leczniczych. Jego czynne substancje o działaniu wzmacniającym układ immunologiczny są kilkukrotnie wyższe niż w przypadku zielonej herbaty. DZIAŁANIE: wspiera pracę serca wspomaga funkcjonowanie prostaty wpływa na dobre samopoczucie i witalność łagodzi objawy menopauzy ma duży potencjał antyoksydacyjny wzmacnia i oczyszcza organizm ma diałanie antyalergiczne przeciwdziała wirusom zapobiega miażdżycy blokuje zły cholesterol rozpuszcza zatory i zakrzepy pomaga pozbyć się metali ciężkich z organizmu pomaga na infekcje górnych dróg oddechowych likwiduje grzybice, łupież, Więcej...