Skarbnica wiedzy

PALMA SABAŁOWA – SAW PALMETTO

PALMA SABAŁOWA SAW PALMETTO Saw Palmetto to roślina, której właściwości lecznicze powinni docenić przede wszystkim mężczyźni chorujący na prostatę. Parcie na pęcherz budzi cię kilka razy w nocy, a mimo to i tak masz problemy z oddawaniem moczu? Jeśli niedawno skończyłeś pięćdziesiątkę, to prawdopodobnie odzywa się prostata. Pomóc może palma sabałowa, która przy okazji rozwiąże problem z… łysieniem. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma palma sabałowa. Palma sabałowa to roślina, która pochodzi z Ameryki Północnej. Jej najbardziej wartościową częścią są czerwonobrązowe lub Więcej...

DYNIA

DYNIA Dynia jest rośliną roczną pochodzącą z Ameryki, której dojrzałe owoce zbiera się pod koniec lata. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Dynia zawiera także sporo b-karotenu dlatego warto, by pary starające się o dziecko wprowadziły ją do swojej diety. Sok z dyni zawiera przeciwutleniacze, alfa-karoten, beta-karoten, błonnik, witaminy A, C, B1, B2, B6 i E, potas, magnez, żelazo, kwasy tłuszczowe, które wspierają odporność organizmu. DZIAŁANIE: poprawia funkcjonowanie dróg moczowych Więcej...

BRAHMI – BACOPA MONNIERI

BACOPA MONNIERI BRAHMI Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri) pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jest to niewielka roślina występująca na terenach podmokłych. W starożytnych Indiach jej właściwości były cenione tak bardzo, że nazwano ją na cześć jednego z głównych bóstw hinduizmu – Brahmy. Do dziś na całym świecie bakopa znana jest jako Brahmi i cieszy się ogromną popularnością. Zapotrzebowanie na tę roślinę sięga nawet 1000 ton rocznie. Tradycyjnie bakopę stosuje się w celu łagodzenia lęku i niepokoju. Ma ona także działanie nootropowe, wynikające głównie Więcej...

ANDROGRAPHIS PANICULATA

ANDROGRAPHIS PANICULATA Andrographis paniculata to jednoroczna roślina występująca naturalnie w tropikalnych krajach azjatyckich. Ze względu na wielokierunkowe działanie prozdrowotne od setek lat wykorzystywana jest w tradycyjnej medycynie wschodu. Stosowana jest głównie w celu wzmocnienia odporności organizmu, a także do zwalczania infekcji i przeciwdziałania stanom zapalnym. KORZYŚCI: działanie antyoksydacyjne wzmocnienie odporności ochrona wątroby kontrola apetytu Brodziuszka wiechowata (łac. Andrographis paniculata) jest jednoroczną rośliną należącą do rodziny akantowatych (Acanthaceae), która naturalnie występuje w tropikalnych krajach azjatyckich. Charakterystyczne dla rośliny są ciemnozielona łodyga pokryta Więcej...

WITAMINA E

Witamina E jest głównym antyoksydantem, który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest także przy leczeniu męskiej niepłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca. ŹRÓDŁEM WITAMINY E SĄ: kiełki pszenicy i soi migdały orzechy ziemne nasiona awokado pełne ziarna szpinak olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron tłuste ryby FUNKCJE WITAMINY E: Witamina E wykazuje właściwości ochronne w stosunku do nienasyconych kwasów tłuszczowych i Więcej...

GURMAR (GYMNEMA SYLVESTRE)

GURMAR (GYMNEMA SYLVESTRE) Gurmar to roślina o długiej tradycji stosowania w terapii cukrzycy. Dobroczynny wpływ Gurmaru na gospodarkę cukrową nie ogranicza się tylko do obniżnia jego poziomu we krwi, ale dotycze też szeregu innych wlaściwości- regeneracyjnych, stymulujących produkcję insuliny, a nawet zmniejszających łaknienie. Kwasy zawarte w tej roślinie pomagają cofnąć patologiczne zmiany wywołane hiperglikemią oraz przywracają naturalną równowagę. Gurmar zmniejsza wchłanianie cukru w jelicie, co przekłada się bezpośrednio na mniejszy poziom cukru we krwi. Najczęściej stosowany jest przy cukrzycy Więcej...

MŁODY JĘCZMIEŃ

MŁODY JĘCZMIEŃ Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające. Działa także przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowyh i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Ze względu na swoje właściwości znajduje swoje zastosowanie także jako preparat do Więcej...

DIABELSKI PAZUR

DIABELSKI PAZUR CZARCI PAZUR HAKOROŚL ROZESŁANA Hakorośl rozesłana jako roslina lecznicza stosowana jest od wieków przez indiańskie plemiona. Zwiększa odpornośc organizmu dzięki obecności alkaloidów oksoindolowych pobudzających zwiększanie ilości fagocytów i wykazującą zdolnośc hamowania agregacji płytek krwi. Ta niepozorna roślina skrywa w sobie wielką moc leczniczą. Zobaczmy jakie właściwości posiada. Czarci pazur zaliczany jest do roślin płożących się i stanowi niepozorną, dorastającą do około 50 cm wysokości oraz 150 cm długości roślinę. Hakorośl rozesłana (Harpagophytum procumbens) to inaczej czarci pazur, który występuje w Więcej...

MORINGA

  MORINGA Moringa Oleifera to roslina, która ma działanie prewencyjne- zapobiega wielu chorobom. Jest używana na wiele dolegliwości, takich jak choroby skóry, cukrzyca, choroby z zasypianiem, przygnebienie i depresja. Dostarcza bardzo dużo energii, co jest szczególnie ważne przed i po treningu. Reguluje też poziom cukru we krwi. Surowiec jest pozyskiwany z drzewa Moringa, którego gałęzie przypominają kształtem pałeczki. Są długie i cienkie, mają trójkątne strąki z nasionami. Drzewo rosnie przede wszystkim w suchych i piaszczystych rejonach. Podobnie jak sukulenty, drzewo moringa może Więcej...

WITAMINA B1

WITAMINA B1 Witamina B1 (tiamina) jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Jest niezbędnym koenzymem, który odgrywa ważną rolę w metabolizmie energetycznym. Najwyższa zawartość tiaminy w pożywieniu występuje w mięsie wieprzowym i jego przetworach, a wśród produktów pochodzenia roślinnego w kaszy i nasionach roślin strączkowych. Dzienne zapotrzebowanie u dorosłego człowieka wynosi 1,1-1,3mg. Największe ilości tiaminy gromadzone są w sercu, wątrobie, mózgu i nerkach. W diecie pozbawionej witaminy B1 zapasy ustrojowe mogą być wykorzystane w ciągu 2 tygodni a nawet szybciej. Tiamina jest Więcej...