11.99

CALAYA Olej neem 50 ml

Właściwości lecznicze oleju z neem : antybakteryjny, przeciwzapalny, oczyszczający, redukujący zaczerwienienie, swędzenie towarzyszące egzemie, łuszczycy.

  • Opis
  • Opinie (0)

Opis produktu

Olej z drzewa neem, inaczej Olej z miodli indyjskiej, otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion miodli indyjskiej (Melia azadirachta – Azadirachta indica).

Kora oraz liście drzewa neem używana jest w Indiach niezmiennie od tysięcy lat.

Około 75% preparatów medycyny ajurwedyjskiej zawiera w sobie tę drogocenną substancję.. Indianie nazywają drzewo miodli indyjskiej miejscową apteką i pokładają w nim nadzieje jeśli chodzi o wiele dolegliwości.

Coś w tym jest.. Na swiecie magia tego drzewa, i oleju na zimno tłoczonego z miodli urzeka wielu.. Ludzie cenią olej neem jako extra kosmetyk dla skóry, doceniają jego skuteczność w ochronie roślin przed insektami, i to w naturalny sposób. Olej neem jest świetny jako preparat przeciw insektom dla zwierząt domowych.

Niewiarygodne zdaje się.. ale to szerokie spektrum działania to nie efekt przereklamowania, ale już odkrytych i nazwanych w z miodli 140 aktywnych substancji, których skuteczność potwierdzały i nadal potwierdzają badania na uniwersytetach całego świata.

Przed użyciem włożyć butelkę do ciepłej wody, aby olej przybrał płynną formę. Dodać do receptury (faza tłuszczowa) lub kremu, szamponu, maseczki, dokładnie wymieszać. Można łączyć z innymi olejami, olejkami eterycznymi, masłami. Nie stosować u dzieci i kobiet w ciąży.

Olej neem i Twoja skóra

Jest tym dla wschodu, czym dla zachodu jest masło kakaowe i masło shea. Bogactwo witaminy E, kwasów tłuszczowych i substancji nawilżających czyni z niego serum dla suchej, popękanej skóry, narażonej na działanie czynników zewnętrznych, zmęczonej. Serum zapewniające właściwe odżywienie i przywrócenie elastyczności. Najlepiej stosować go jako dodatek do mydeł  lotionów, szamponów (działa przeciwłupieżowo), wręcz tak jest zalecane (bardzo charakterystyczny zapach)!!

Olej neem i skóra potrzebująca pomocy

Właściwości lecznicze oleju z neem : antybakteryjny, przeciwzapalny, oczyszczający, redukujący zaczerwienienie, swędzenie towarzyszące egzemie, łuszczycy.

Olej z miodli jest z powodzeniem stosowany

– Do skóry trądzikowej,tłustej, skutecznie neutralizując bakterie zapobiegając powstawaniu stanów zapalnych pryszczy (najlepiej zmieszany z innymi olejami, 20%)

-Przy łagodzeniu czyraków, wrzodów

-Do skóry suchej

-Przy egzemie, łuszczycy

-Do łagodzenia objawów świerzbu (np. dwie łyżki oleju neem dodane do gorącej kąpieli)

Uwaga: preparat nie należy stosować do pielęgnacji skóry dziecka i kobiet w ciąży!!

Olej neem i Twój pies czy kot

Olej neem dodawany do szamponu dla psa pomoże w poradzeniu sobie z pchłami, kleszczami, a także roztoczami u Twoich pupili. Wzmacnia także układ odpornościowy, poprawia wygląd sierści, futra .

Olej z neem i twój ogród i Twoje rośliny

Jest powszechnie stosowany jako środek owadobójczy. Działa bardzo specyficznie, tzn. przypomina owadom ich własne hormony, a dostając się do wnętrza owada, zatrzymuje produkcje ich własnych hormonów. Skutkuje to tym, że szkodniki zapominają jak jeść, jak latać, przestają znosić jaja. Przekonujące jest to, że olej neem to nie jakaś super substancja załatwiająca wszystko, ale jest skuteczny tylko na owady ssąco-gryzące. Olej z neem działa wolniej niż chemiczni kilerzy, ale za to o wiele dłużej.

Recenzje

There are no reviews yet, would you like to submit yours?