Skarbnica wiedzy

MORINGA

 

MORINGA

Moringa Oleifera to roslina, która ma działanie prewencyjne- zapobiega wielu chorobom. Jest używana na wiele dolegliwości, takich jak choroby skóry, cukrzyca, choroby z zasypianiem, przygnebienie i depresja. Dostarcza bardzo dużo energii, co jest szczególnie ważne przed i po treningu. Reguluje też poziom cukru we krwi.

Surowiec jest pozyskiwany z drzewa Moringa, którego gałęzie przypominają kształtem pałeczki. Są długie i cienkie, mają trójkątne strąki z nasionami. Drzewo rosnie przede wszystkim w suchych i piaszczystych rejonach. Podobnie jak sukulenty, drzewo moringa może przetrwać także wtedy, gdy brakuje wody lub gdy jest jałowa gleba.

Moringa rosnie w Indiach, Tajlandii, Afryce, na Tajwanie i w Filipinach.

W smaku moringa jest podobna do chrzanu, dlatego też drzewo nazywane jest chrzanowym.

WŁAŚCIWOŚCI:

To idealny produkt dla osób, które potrzebują dostarczenia organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.

W jednej dawce liści Moringa znajdziesz:

  • 22% dziennego zapotrzebowania na witaminę C

  • 41% dziennego zapotrzebowania na potas

  • 61% dziennego zapotrzebowania na magnez

  • 71% dziennego zapotrzebowania na żelazo

  • 125% dziennego zapotrzebowania na wapń

  • 272% dziennego zapotrzebowania na witaminę A

  • 92 składniki odżywcze

  • 46 antyoksydantów

  • 36 substancji o działaniu przeciwzapalnym

  • 18 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych

Moringa to kompletny produkt, zawierający nie tylko witaminy, których potrzebujesz. Może także poprawić Twój stan zdrowia.

Oto inne korzyści:

  • zwiększa poziom energii

  • poprawia trawienie

  • podnosi odporność

  • poprawienie nastroju

  • zmniejsza ciśnienie krwi

  • ochrania żołądek

  • zapobiega i leczy wrzody

Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy E, C i żelaza Moringa zapewnia dobre źródło tlenu w mózgu i wspomaga tworzenie hemoglobiny we krwi. To pobudza komórki mózgowe i koncentracji oraz wzrost wydajności pracy.

Zapobiega i hamuje proces starzenia się organizmu. Przeciwutleniacze pomagają oczyszczać organizm z toksyn, polepszyć wzrok i zapobiaga osłabieniu wiekowemu.

W tradycyjnej medycynie wykorzystuje się korzenie moringa, a także liście i nasiona. Najczęściej wykorzystuje się liście, ponieważ zawierają dużą ilość witamin. Liście mogą być gotowane jak szpinak, dodawane do zupy bądź suszone. Strąki zjada się jak orzechy, natomiast korzeń kroi się w kostkę i używa jak chrzan. Moringa stała się popularna dopiero niedawno. W Polsce póki co dostęona jest w formie suszonych liści.

STOSOWANIE:

Wymieszać 1/2 łyżeczki z wodą, sokiem, herbatą lub dodać do sosu albo mięsa.