Skarbnica wiedzy
MORINGA
MORINGA
Moringa Oleifera to roslina, która ma działanie prewencyjne- zapobiega wielu chorobom. Jest używana na wiele dolegliwości, takich jak choroby skóry, cukrzyca, choroby z zasypianiem, przygnebienie i depresja. Dostarcza bardzo dużo energii, co jest szczególnie ważne przed i po treningu. Reguluje też poziom cukru we krwi.
Surowiec jest pozyskiwany z drzewa Moringa, którego gałęzie przypominają kształtem pałeczki. Są długie i cienkie, mają trójkątne strąki z nasionami. Drzewo rosnie przede wszystkim w suchych i piaszczystych rejonach. Podobnie jak sukulenty, drzewo moringa może przetrwać także wtedy, gdy brakuje wody lub gdy jest jałowa gleba.
Moringa rosnie w Indiach, Tajlandii, Afryce, na Tajwanie i w Filipinach.
W smaku moringa jest podobna do chrzanu, dlatego też drzewo nazywane jest chrzanowym.
WŁAŚCIWOŚCI:
To idealny produkt dla osób, które potrzebują dostarczenia organizmowi niezbędnych substancji odżywczych.
W jednej dawce liści Moringa znajdziesz:
-
22% dziennego zapotrzebowania na witaminę C
-
41% dziennego zapotrzebowania na potas
-
61% dziennego zapotrzebowania na magnez
-
71% dziennego zapotrzebowania na żelazo
-
125% dziennego zapotrzebowania na wapń
-
272% dziennego zapotrzebowania na witaminę A
-
92 składniki odżywcze
-
46 antyoksydantów
-
36 substancji o działaniu przeciwzapalnym
-
18 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych
Moringa to kompletny produkt, zawierający nie tylko witaminy, których potrzebujesz. Może także poprawić Twój stan zdrowia.
Oto inne korzyści:
-
zwiększa poziom energii
-
poprawia trawienie
-
podnosi odporność
-
poprawienie nastroju
-
zmniejsza ciśnienie krwi
-
ochrania żołądek
-
zapobiega i leczy wrzody
Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu, witaminy E, C i żelaza Moringa zapewnia dobre źródło tlenu w mózgu i wspomaga tworzenie hemoglobiny we krwi. To pobudza komórki mózgowe i koncentracji oraz wzrost wydajności pracy.
Zapobiega i hamuje proces starzenia się organizmu. Przeciwutleniacze pomagają oczyszczać organizm z toksyn, polepszyć wzrok i zapobiaga osłabieniu wiekowemu.
W tradycyjnej medycynie wykorzystuje się korzenie moringa, a także liście i nasiona. Najczęściej wykorzystuje się liście, ponieważ zawierają dużą ilość witamin. Liście mogą być gotowane jak szpinak, dodawane do zupy bądź suszone. Strąki zjada się jak orzechy, natomiast korzeń kroi się w kostkę i używa jak chrzan. Moringa stała się popularna dopiero niedawno. W Polsce póki co dostęona jest w formie suszonych liści.
STOSOWANIE:
Wymieszać 1/2 łyżeczki z wodą, sokiem, herbatą lub dodać do sosu albo mięsa.