Skarbnica wiedzy

MŁODY JĘCZMIEŃ

MŁODY JĘCZMIEŃ

Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające. Działa także przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowyh i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Ze względu na swoje właściwości znajduje swoje zastosowanie także jako preparat do płukania gardła i odświeżania oddechu.

WŁAŚCIWOŚCI:

  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową

  • przyspiesza metabolizm

  • poprawia obraz krwi

  • odświeża oddech

  • usuwa toksyny z organizmu

  • dodaje energii

  • posiada pełną gamę witamin, minerałów, aminokwasów i pierwiastków

Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil.

Młody jęczmień ma więc właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Występują w nim frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.