Skarbnica wiedzy
MŁODY JĘCZMIEŃ
MŁODY JĘCZMIEŃ
Młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające. Działa także przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowyh i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Ze względu na swoje właściwości znajduje swoje zastosowanie także jako preparat do płukania gardła i odświeżania oddechu.
WŁAŚCIWOŚCI:
-
przywraca równowagę kwasowo-zasadową
-
przyspiesza metabolizm
-
poprawia obraz krwi
-
odświeża oddech
-
usuwa toksyny z organizmu
-
dodaje energii
-
posiada pełną gamę witamin, minerałów, aminokwasów i pierwiastków
Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil.
Młody jęczmień ma więc właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Występują w nim frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.