Skarbnica wiedzy

LIOFILIZACJA – KONSERWOWANIE BEZ KONSERWANTÓW

Liofilizacja to suszenie przez wymrażanie z zachowaniem 90-100% naturalnych składników odżywczych, czyli konserwowanie żywności bez konserwantów. Jest to technologia wymyślona przez Amerykanów i Rosjan na potrzeby żywienia kosmonautów. Liofilizaty występują jako pełne dania lub jako naturalne dodatki do żywności i farmaceutyki.

Produkt liofilizowany, to taki produkt, który został poddany procesowi sublimacji nie tracąc przy tym swoich naturalnych właściwości tzn. pozostają witaminy, zapach, kolor i właściwości odżywcze.

Liofilizaty po wysuszeniu są bardzo lekkie, ponieważ tracą 95% wagi czyli wody, są łatwe do używania w podróży, a w szczególności we wszelkiego rodzaju eyprawach górskich, morskich… wszędzie tam gdzie nie chcemy dźwigać bagażu, a woda dostępna jest wszędzie. Ze względu na wysoki koszt suszenia wybierane produkty są najwyższej jakości.

ZASTOSOWANIE:

  • dania instant, musli, kasze owocowe, zupki błyskawiczne
  • mleczarstwo: sery smakowe, białe twarogi, twarde i pleśniowe ser, homogenizowane serki, masła smakowe, owoce jako dodatek do jogurtów
  • cukiernictwo: owoce w czekoladzie, ciasta do wypieku z owocami, bydynie, kisiele, galaretki, musy, lody, kremy z różnymi owocami
  • herbaty: do produkcji naturalnych herbat smakowych, odżywek dietetycznych i napojów
  • pełne racje żywnościowe wykorzystywane w transporcie i turystyce.

Woda jest zawsze zbędnym ciężarem.

WŁAŚCIWOŚCI LIOFILIZATÓW SPOŻYWCZYCH:

  1. Zachowują naturalny zapach i smak oraz pełną wartość odżywczą i biochemiczną swoich składników.
  2. Zachowują naturalny wygląd, kolor, kształt i strukturę wewnętrzną.
  3. Posiadają wilgotność resztkową mniejszą niż 5%, co chroni w doskonały sposób przed zepsuciem i umożliwia wieloletnie przechowywanie w każdych warunkach.
  4. Uzyskują strukturę mikroskopowo porowatą o dużej powierzchni wewnętrznej, co zapewnia osiągnięcie w ciągu kilku minut po nasączeniu wodą stanupierwotnego.
  5. W porównaniu z zamrożeniem liofilizacja eliminuje wysokie koszty związane z transportem, składowaniem i zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego oraz ryzyko zepsucia produktu w wypadku przerwy w dopływie energii lub awarii urządzeń.