Skarbnica wiedzy
LIOFILIZACJA – KONSERWOWANIE BEZ KONSERWANTÓW
Liofilizacja to suszenie przez wymrażanie z zachowaniem 90-100% naturalnych składników odżywczych, czyli konserwowanie żywności bez konserwantów. Jest to technologia wymyślona przez Amerykanów i Rosjan na potrzeby żywienia kosmonautów. Liofilizaty występują jako pełne dania lub jako naturalne dodatki do żywności i farmaceutyki.
Produkt liofilizowany, to taki produkt, który został poddany procesowi sublimacji nie tracąc przy tym swoich naturalnych właściwości tzn. pozostają witaminy, zapach, kolor i właściwości odżywcze.
Liofilizaty po wysuszeniu są bardzo lekkie, ponieważ tracą 95% wagi czyli wody, są łatwe do używania w podróży, a w szczególności we wszelkiego rodzaju eyprawach górskich, morskich… wszędzie tam gdzie nie chcemy dźwigać bagażu, a woda dostępna jest wszędzie. Ze względu na wysoki koszt suszenia wybierane produkty są najwyższej jakości.
ZASTOSOWANIE:
- dania instant, musli, kasze owocowe, zupki błyskawiczne
- mleczarstwo: sery smakowe, białe twarogi, twarde i pleśniowe ser, homogenizowane serki, masła smakowe, owoce jako dodatek do jogurtów
- cukiernictwo: owoce w czekoladzie, ciasta do wypieku z owocami, bydynie, kisiele, galaretki, musy, lody, kremy z różnymi owocami
- herbaty: do produkcji naturalnych herbat smakowych, odżywek dietetycznych i napojów
- pełne racje żywnościowe wykorzystywane w transporcie i turystyce.
Woda jest zawsze zbędnym ciężarem.
WŁAŚCIWOŚCI LIOFILIZATÓW SPOŻYWCZYCH:
- Zachowują naturalny zapach i smak oraz pełną wartość odżywczą i biochemiczną swoich składników.
- Zachowują naturalny wygląd, kolor, kształt i strukturę wewnętrzną.
- Posiadają wilgotność resztkową mniejszą niż 5%, co chroni w doskonały sposób przed zepsuciem i umożliwia wieloletnie przechowywanie w każdych warunkach.
- Uzyskują strukturę mikroskopowo porowatą o dużej powierzchni wewnętrznej, co zapewnia osiągnięcie w ciągu kilku minut po nasączeniu wodą stanupierwotnego.
- W porównaniu z zamrożeniem liofilizacja eliminuje wysokie koszty związane z transportem, składowaniem i zachowaniem ciągłości łańcucha chłodniczego oraz ryzyko zepsucia produktu w wypadku przerwy w dopływie energii lub awarii urządzeń.