Skarbnica wiedzy
KURKUMA
KURKUMA
Kurkuma, popularna przyprawa wykorzystywana głównie do przygotowywania dań kuchni indyjskiej, ma wiele właściwości leczniczych. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, pomaga w zaburzeniach trawienia i wspomaga pracę wątroby. Najcenniejszym składnikiem kurkumy jest kurkumina – silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wpływem wolnych rodników, działa też jak naturalny antybiotyk.
BOTANIKA
Ostryż długi (Curkuma longa L.), nazywany także ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, szafranem indyjskim. Gatunek byliny z rodziny strelicjowatych. Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym.
SKŁADNIKI LECZNICZE KURKUMY
Najbardziej znaną substancją aktywną kurkumy jest kurkumina odpowiedzialna za pomarańczowy kolor kłącza. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, a więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadzając komórki, przyspieszają procesy starzenia i zwiększają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Kurkumina działa również jak naturalny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, ale również przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Spośród najważniejszych związków aktywnych kurkumy warto wymienić również olejki eteryczne (w tym m.in. tumeron), które pobudzają wydzielanie żółci i zapobiegają wzdęciom, witamię C i sole mineralne.
MEDYCYNA TRADYCYJNA
Kurkuma to nie zastąpiona przyprawa w kuchni indyjskiej, obecnie znana i stosowana na całym świecie. Jej zadaniem jest nie tylko zabarwienie potrawy na jasnożółty kolor i nadać im aromatyczny, lekko gorzki smak, ale przede wszystkim ułatwić trawienie i przyswajanie skladników odżywczych.
W tradycyjnej medycynie Indii pastę z kurkumy stosuje się na stany zapalne i infekcje skóry oraz dziąseł. Kurkuma, pita z wodą lub mlekiem poprawia samopoczucie, a także pomaga zwalczać wewnętrzne infekcje, infekcje stawów, przeziębienia, grypę, itp. Szklanka złotego mleka wypita wieczorem ułatwia zasypianie.
OPIS
Kurkumę nazywa się “przyprawą życia” – chroni wątrobę, serce, mózg, wzmacnia odporność.
Jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. Kurkuma to też świetny oręż w walce z rakiem i chorobą Alzheimera.
WŁAŚCIWOŚCI
-
Poprawia pracę mózgu
-
Pomocna w zaburzeniach trawienia
-
Wzmacnia odporność
-
Wspomaga pracę wątroby
-
Chroni serce
-
Ma działanie przeciwnowotworowe
-
Doskonała na zaparcia
-
Zmniejsza zapalenie i bóle stawów
-
Pomocna w walce z nadwagą
PRZECIWWSKAZANIA
Mimo że prozdrowotne właściwości kurkumy są nie do przecenienia, warto wiedzieć, że stosowana przez dłuższy czas i w dużych dawkach, może podrażniać błonę śluzową żołądka i jelit (z tego powodu nie powinny stosować jej osoby z chorobą wrzodową). Ze względu na żółciopędne działanie, przeciwwskazaniem do stosowania kurkumy są choroby, w których utrudniony jest przepływ żółci w drogach żółciowych. Na kurkumę uważać powinny również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe (przyprawa może bowiem wzmocnić ich działanie). Ze stosowania kurkumy zrezygnować powinny kobiety w ciąży – przyprawa pobudza macicę, co może grozić nawet poronieniem.