Skarbnica wiedzy

KOMBUCZA – ELIKSIR ŚWIEŻOŚCI I ZDROWIA DLA CIAŁA I DUSZY

Kombucza przygotowywana jest według tradycyjnych metod bez chemicznych modyfikacji, rozcieńczania czy pasteryzacji.

W procesie naturalnej fermentacji słodzonej zielonej czy czarnej herbaty w obecności japońskiego grzybka Medusomyces gisevi powstaje pyszny, orzeźwiający lekko musujący napój z cennymi kulturami drożdży i bakterii kwasu mlekowego.

Jest naturalnym detoksykantem i nieocenionym pomocnikiem układu trawiennego, gdyż zawiera korzystne mikroorganizmy, które zasiedlając układ pokarmowy produkują enzymy wspomagające efektywne trawienie, usprawniające usuwanie resztek pokarmowych i odpadów oraz usprawniające i pobudzające układ odpornościowy. Ma również właściwości antyrakowe.

Napój z Kombuchy (kombuczy) nazywany jest często eliksirem długowieczności. Znany i spożywany jest już od tysięcy lat.

Nie można z całą pewnością określić pochodzenia kombuczy, wiadomo, że jest ona stosowana od przeszło 2000 lat przez Chińczyków, Japończyków, Koreańczyków i Rosjan. Nazwa KOMBUCHA pochodzi najprawdopodobniej od japońskiego słowa „kombu” – oznaczającego brązową algę oraz „cha” – oznaczającego herbatę

Kombucha była znana w Europie już od dawna ale w latach dwudziestych i trzydziestych naszego stulecia zniknęła ona zupełnie podczas II wojny światowej. Spowodowane to było brakiem cukru i herbaty. W latach sześćdziesiątych kombuczę ponownie przywieziono do Niemiec i Austrii z Europy Wschodniej. W latach siedemdziesiątych wróciła do łask a w Niemczech prowadzono sporo badań nad efektami wywaru z kombuczy. Kiedy pojawiła się Coca-Cola i inne podobne napoje gazowane to kombucha została zepchnięta na bok i zapomniana.

DZIAŁANIE:

Działanie Kombuczy jest, dzięki własnościom adaptogennym, bardzo wszechstronne. Ma ona pozytywny wpływ nie tylko na fizjologię organizmu, ale także na jego sferę psychiczną.

  • Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapi, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych);
  • Alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna);
  • Poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki;
  • Pobudza metabolizm;
  • Wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej;
  • Łagodzi zaparcia;
  • Detoksykuje organizm;
  • Oczyszcza krew;
  • Reguluje ciśnienie krwi;
  • Reguluje poziom cholesterolu;
  • Zapobiega miażdżycy;
  • Zapobiega nowotworom;
  • Łagodzi bóle głowy i migreny;
  • Pobudza komórki do regeneracji;
  • Zmniejsza kamienie nerkowe;
  • Pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego;
  • Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka;
  • Poprawia wzrok;
  • Zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę;
  • Przyspiesza gojenie się owrzodzeń;
  • Zmniejsza siwienie włosów;
  • Zmniejsza pragnienie alkoholu;
  • Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia;
  • Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy);
  • Bogata w przeciwutleniacze – niszczą wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka;
  • Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie.

ZASTOSOWANIE:

Doskonale gasi pragnienie, jej smak można porównać do smaku cydru lub wina musującego.

Kurację zaczynamy od podanych niżej startowych dawek uzależnionych od wieku i stanu zdrowia i uważnie obserwujemy reakcję organizmu. W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek niepokojących objawów odstawiamy picie napoju na 3 dni i rozpoczynamy od początku od bardzo małych dawek. Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek napoju dochodzimy do docelowych ilości (także podane poniżej), które również zależą od wieku i stanu zdrowia.

Napój najlepiej przyjmować w następujących porach:

  • rano na czczo;
  • w trakcie dnia po posiłku
  • wieczorem po kolacji, przed pójściem spać.

Najlepiej zaczynać od następujących dawek startowych:

  • 1 łyżeczka od kawy (2,5ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 6-8 lat;
  • 1 łyżeczka od herbaty (5ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 8-10 lat, osób chorych, osłabionych lub w podeszłym wieku;
  • 1 łyżka stołowa (15ml) trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 10-14lat;
  • 2 łyżki stołowe (30ml) trzy razy dziennie – w przypadku młodzieży i dorosłych.

Docelowe dawki to:

  • po 50 ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 6-8 lat;
  • po 75ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 8-10 lat;
  • po 100ml trzy razy dziennie – w przypadku dzieci w wieku 10-14lat;
  • po 150ml trzy razy dziennie – w przypadku młodzieży i dorosłych.

Należy jednocześnie przyjmować duże ilości płynów, aby ułatwić organizmowi detoksyfikację, którą wywołuje napój z Kombuczy.

Podane wyżej dawki pochodzą z publikacji autorstwa Alicka i Mari Bartholomew pod nazwą “Kombucza cudowny grzyb. Zastosowanie w terapii naturalnej”.

SKŁAD:

Napój z kombuczy ma właściwości probiotyczne. Jest napojem żywym, co oznacza, że zawiera żywe kultury bakterii.

Kombucza zawiera:

  • Witamina C – odtruwa i wzmaga odporność;
  • Witamina B1 (Tiamina) – stymuluje system immunologiczny, może pomóc w zapobieganiu chorób skóry, stawów i kości starzenia, raka i udaru mózgu.
  • Witamina B2 (Ryboflawina) – tłumi alergie;
  • Witamina B3 (Niacyna) – wspomaga gojenie tkanek skóry i jest naturalnym afrodyzjakiem;
  • Witamina B6 (Pirydoksyna) – pomaga walczyć z otyłością, reumatyzmem i ryzykiem udaru mózgu;
  • Witamina B12 (Kobalamina) – poprawia pamięć i efektywność uczenia się;
  • Kwas foliowy – ma wpływ na ograniczenie zachorowalności na choroby serca, starzenie się, nowotwory, chorobę Crohna, chorobę Alzheimera i osteoporozę;
  • Kwas octowy – zabija szkodliwe bakterie i nadaje charakterystyczny smak,
  • Kwas mlekowy – zapobiega zaparciom, chroni ściany jelit, poprzez regulowanie poziomu pH krwi wyrównuje jej kwasowość (zapobiega nowotworom);
  • Kwas glukonowy – pomocny w leczeniu alergii,
  • Kwas glukuronowy – skuteczny przeciwko infekcjom drożdżakowym;
  • Kwas jabłkowy – działanie detoksykacyjne;
  • Kwas szczawiowy – pobudza komórki do działania;
  • Kwas węglowy (H2CO3) – reguluje poziom pH krwi.

Co warto podkreślić wszystkie powyżej opisane substancje występują w napoju z Kombuczy w stanie naturalnym, w swojej żywej formie, co oczywiście wpływa na ich przyswajalność.

Dostarczaj jej sobie regularnie, a twój organizm osiągnie cenny stan równowagi, co umożliwi mu zachowanie zdrowia.