Skarbnica wiedzy

DYNIA

DYNIA

Dynia jest rośliną roczną pochodzącą z Ameryki, której dojrzałe owoce zbiera się pod koniec lata. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Dynia zawiera także sporo b-karotenu dlatego warto, by pary starające się o dziecko wprowadziły ją do swojej diety.

Sok z dyni zawiera przeciwutleniacze, alfa-karoten, beta-karoten, błonnik, witaminy A, C, B1, B2, B6 i E, potas, magnez, żelazo, kwasy tłuszczowe, które wspierają odporność organizmu.

DZIAŁANIE:

  • poprawia funkcjonowanie dróg moczowych oraz prostaty

  • wspiera system odpornościowy

  • wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu

  • wzmacnia witalność

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:

C B2 A B6 B1 Fe K Mg Zn

WŁAŚCIWOŚCI:

  • NA CUKRZYCĘ: Według naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insylinozależną (typu 2) ale również ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych. Należy jednak zaznaczyć, że tak działa substancja zawarta w ekstrakcie z miąższu dyni figolistnej. Sama dynia nie jest wskazana w cukrzycy, ponieważ jej indeks glikemiczny jest wysoki i wynosi 75.

  • NA PROSTATĘ: W medycynie naturalnej pestki z dyni stosuje się przy problemach z prostatą. Według receptur ludowych pestki wpływają na zmniejszenie się powiększonej prostaty, mogąc przy tym zapobiec nowotworom prostaty. Wierzy się także, że dynia poprawia żywotność plemników i poprawia sprawność seksualną.

  • NA PASOŻYTY: Pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze zawdzięczają zawartości kukurbitacyny – substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami. Najwięcej kukurbitacyny jest w świeżych, miękkich pestkach, dlatego dyniową kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią.

  • W PROFILAKTYCE ZWYRODNIENIA PLAMKI ŻÓŁTEJ: Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.

  • ODCHUDZANIE: Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Bardzo często to właśnie zakwaszenie jest przyczyną nadwagi czy otyłości.

  • CHOROBY SERCA I NADCIŚNIENIE: Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie – zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego.