Skarbnica wiedzy

DEREŃ

DEREŃ

 

Dereń jadalny jest rośliną długowieczną. Niektóre odmiany mogą żyć nawet 100-200 lat. Rośnie wolno. Okazałym krzewem staje się po kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu latach. Owocuje obficie. Z jednego krzewu można uzyskać do kilkudziesięciu kilogramów owoców, świetnie nadających się na dżemy, marmolady i nalewki-dereniówki. W zależności od odmiany, dereń zaczyna wydawać owoce od lipca do połowy października. Elipsoidalne owoce o kwaskowatym, lekko cierpkim smaku zawierają witaminę E, pektyny, barwniki antocyjanowe, kwasy organiczne, polifenole i przeciwutleniacze. Mogą mieć barwę od białej poprzez żółtą do ciemnoczerwonej.

DZIAŁANIE:

  • wspomaga i stabilizuje przemianę materii

  • reguluje trawienie

  • łagodzi objawy niestrawności

  • wspomaga system immunologiczny

  • wspiera organizm po wysiłku fizycznym


WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:

C P A Fe K Ca Mg

WŁAŚCIWOŚCI:

  • Na anemię: Owoce derenia są skarbnicą żelaza – pierwiastka, który jest składnikiem hemoglobiny zawartej w erytrocytach. Ich zadaniem jest transport tlenu do wszystkich komórek ciała. Przy niedoborze żelaza proces dotleniania nie przebiega prawidłowo i pojawiają się objawy niedokrwistości takie jak, m.in. osłabienie, bladość skóry, łamliwość włosów, zajady w kącikach ust, bóle głowy, bezsenność. W związku z tym owoce derenia mogą być stosowane pomocniczo przy leczeniu anemii. Są także polecane kobietom, które zmagają się ze zbyt obfitymi miesiączkami.

  • Przy chorobach nerek: Dereń działa moczopędnie, tzn. zwiększają wydalanie wody i sodu z moczem, a także przeciwzapalnie. W związku z tym współczesna fitoterapia poleca stosowanie jego owoców pomocniczo w leczeniu chorób nerek i dróg moczowych, by poprawić ich funkcjonowanie.

  • Na dolegliwości żołądkowe: W medycynie niekonwencjonalnej dereń, dzięki zawartości kwasów organicznych, fitoncydów i innych aktywnych związków, jest stosowany w dolegliwościach żołądkowych, gdyż działa przeciwzapalnie i ściągająco. Ponadto, dzięki zawartości garbników, wykazuje właściwości zapierające i jest stosowany w formie wywaru lub świeżego soku przy biegunkach i kolkach żołądkowych. Ponadto sprawdzi się przy niewłaściwej przemianie materii, dlatego polecany jest zawłaszcza osobom zmagającym się z nadwagą i otyłością.

  • Pozostałe właściwości: W medycynie ludowej nalewka z owoców lub kwiatów derenia jadalnego znalazła zastosowanie jako skuteczny środek przeciwgorączkowy, na przeziębienie i podniesienie odporności organizmu. Słynna dereniówka jest traktowana także jako lek na podagrę. W medycynie niekonwencjonalnej okłady na czoło z wywaru z owoców derenia są stosowane w celu łagodzenia migren, a kąpiel z dodatkiem wywaru z kory i liści, by przynieść ulgę w bólach reumatycznych i artretyzmie (podagrze). Natomiast w stomatologii gałązki z derenia wykorzystywane są jako skuteczny środek do czyszczenia zębów. Współczesne badania naukowe dowiodły także, że antocyjany zawarte w owocach derenia jadalnego wykazują działanie przeciwnowotworowe, jak również skutecznie zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie. Ponadto wykazano, że wpływają na wzrost wydzielania insuliny.