Skarbnica wiedzy

CZARNA RZEPA

CZARNA RZEPA

Warzywo bulwiaste, które w zastosowaniu przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia. Standardowo czarna rzepa należy do roślin wykorzystywanych w domowych metodach pielęgnacyjnych i leczniczych. Właściwości czarnej rzepy doceniały już nasze babcie. Dlatego, że warzywo to stanowi prawdziwy wulkan witamin. Wpływa ona na regulację całej gospodarki organizmu. Przede wszystkim przy jej spożywaniu lub innych zabiegach z jej wykorzystaniem pozytywnie odczuwa to wiele organów.
Warzywo pojawiło się, jako dziko rosnąca roślina w Europie, Azji oraz Północnej Afryce. Spożywana była już przez budowniczych piramid w Egipcie kilka tysięcy lat temu. Była wówczas znana jako środek dodający energii i krzepy do pracy. Natomiast w czasach średniowiecznych odgrywała dużą rolę w żywieniu ludności. W XIX wieku jej spożycie zmalało na rzecz ziemniaków. Jednakże obecnie również stosowana jest w polskiej kuchni.

Czarna rzepa ze względu na swoje właściwości jest mocno wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, ale i farmakologicznym. Dodawana do szamponów, maseczek do włosów, wzmacnia je i poprawia ich kondycję. Nie każdemu wiadomy jest też fakt, że rzepę wykorzystuje się również do produkcji szeregu leków stosowanych w dolegliwościach wątroby. Najbardziej popularnym lekiem z jej dodatkiem jest raphacholin, którego nazwa pochodzi właśnie od łacińskiej nazwy tego warzywa.

Przysłowie mówi, że „CZARNA RZEPA TO ACHILLESA KRZEPA”, bardzo dobrze bowiem wpływa na wzmocnienie organizmu. Dzięki zawartości glikozydów gorczycznych zawierających związki siarki, sok z czarnej rzepy to naturalny „olej na stawy”.

DZIAŁANIE:

  • wspomaga działanie układu krwionośnego
  • wspiera system odpornościowy
  • wspomaga działanie układu trawiennego
  • działa korzystnie na wątrobę
  • poprawia kondycję cery, włosów i paznokci

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:

C B1 B2 PP A S Mg Zn Fe Ca

WŁAŚCIWOŚCI:

  • wykazuje bardzo silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze
  • bardzo dobrze działa na układ trawienny, bowiem wykazuje działanie żółciotwórcze i żółciopędne, to pomaga wątrobie w jej codziennej pracy
  • niewielkie ilości soku z rzodkwi wypijane codziennie wzmacniają organizm i oczyszczają go
  • działa łagodząco w niektórych chorobach stawów
  • rzepę poleca się na pobudzenie apetytu, ale nie powinny jej przyjmować osoby z nadwrażliwością żołądka i jelit
  • jest też doskonałym remedium na problemy związane z włosami, jako że zawiera związki siarki działa bardzo pozytywnie na porost włosów, czy też raczej powstrzymuje ich wypadanie, skuteczna jest także w walce z łupieżem