Skarbnica wiedzy

CO DRZEMIE W OLEJU KOKOSOWYM ??

Olej Kokosowy – Zimno Tłoczony (Nierafinowany)

Olej kokosowy, często nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych. Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca również odporność.

Olej kokosowy uzyskuje się głównie z miąższu orzecha kokosowego – zdrowy uzyskiwany jest w tłoczeniu na zimno.

Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk.

ZASTOSOWANIE:

1.Do smarowania pieczywa.

2.Do smażenia w wysokich temperaturach (nie pali się, nie jełczeje).

3.Ma działanie nawilżające, więc stosowany jest jako balsam do ciała.

4.Jako maseczka do twarzy.

5.Jedna z najlepszych odżywek do włosów (nawilża, wzmacnia, zapobiega wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek).

6.Nadaje się również jako krem do rąk.

7.Przyspiesza gojenie się ran.

8.Działa łagodząco przy chorobach skóry (egzema).

9.Opóźnia powstawanie zmarszczek, spowalnia procesy starzenia.

10.Nawilża wygładza skórę.

11.Stosowany również przeciw Alzheimerowi.

12.Odżywia i wzmacnia mięśnie – szczególnie sercowy.

13.Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, wspomagając rozwój mocnych kości i zębów.

Laurin, Capron, Caprin, Capryl, Myristin, Palmitin Sterin, Linol.
Kwas Laurynowy (Laurin) około 50% zawiera olej kokosowy, który w podobnych proporcjach znajduje się w mleku matki-chroni przed infekcjami, wzmacnia system odpornościowy.
Polecamy dla ludzi otyłych; 0 cukru, 0 cholesterolu

To jedyny olej roślinny stały w temperaturze poniżej 20 stopni. Skład jego jest zbliżony do tłuszczu kakaowego i w ustach szybko się topi, sprawiając wrażenie chłodu. Ostatnie doniesienia naukowe wskazują, że olej kokosowy odżywia i wzmacnia mięśnie, szczególnie mięsień sercowy, nie obciążając wątroby. Doskonale oczyszcza organizm z różnych toksyn rozpuszczalnych w tłuszczach.


DZIAŁANIE:

  •     Ze względu na zawartość kwasu laurynowego – zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę i inne choroby wirusowe, zabija bakterie, grzyby, drożdżaki

  •     Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi

  •     Przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów stresu

  •     Redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą

  •     Poprawia trawienie oraz pracę jelit

  •     Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości i zębów

  •     Pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów

  •     Zmniejsza poziom złego cholesterolu jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób serca

  •     Wspomaga funkcje tarczycy

  •     Usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem

  •     Łagodzi napad padaczkowy

  •     Chroni przed chorobami nerek i pęcherza moczowego

  •     Ma mniej kalorii niż inne tłuszcze

  •     Wspomaga utratę nadmiaru wagi polepszając metabolizm

  •     Stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami

  •     Łagodzi objawy związane z łuszczycą

  •     Zapobiega zmarszczkom

  •     Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego

OLEJ KOKOSOWY KIEDYŚ I DZIŚ:

Olej kokosowy przez wiele lat cieszył się bardzo złą opinią, podobnie zresztą jak sam orzech kokosowy. Działo się tak głównie ze względu na sporą ilość kwasów tłuszczowych zawartych w orzechu kokosowym, które uznawano za winowajców nadwagi, otyłości, cukrzycy, miażdżycy i innych bardzo negatywnych schorzeń. Dzięki rdzennej ludności wysp pacyficznych udowodniono jednak, że olej kokosowy i sam orzech kokosowy to samo zdrowie! Ludzie, którzy przez długie lata zachowali zdrowie, odpowiednią kondycję zdrowotną byli doskonałym przykładem na to, że olej kokosowy i kokosy spożywane nawet w dużych ilościach nie szkodzą, a wręcz wykazują zbawienne działanie! Najnowsze badania wskazują na to, że wśród ludności Pacyfiku, która spożywa wiele kokosów, zapadalność na choroby cywilizacyjne jest nawet kilkanaście do kilkudziesięciu razy mniejsza niż w Europie czy USA.

Olej kokosowy nie zawsze cieszył się taką popularnością jak obecnie. Jeszcze do niedawna mylony był często z tłuszczem zwanym olejem palmowym (wiele osób podejrzewało, że olej palmowy to olej kokosowy). Olej palmowy to jednak zupełnie inny rodzaj tłuszczu, który pozyskiwany jest z owoców palmy olejowej. Podobnie rzecz ma się ze świadomością obecności nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym, które powszechnie były uznawane za sprawcę poważnych chorób układu krążenia takich jak miażdżyca czy nadciśnienie. Pomoc przyniosły badania ludności pacyficznej, która została przebadana jako populacja wprowadzająca do swoich jadłospisów ogromne ilości oleju kokosowego. To właśnie doskonała kondycja mieszkańców tego rejonu przyczyniła się do rozpowszechnienia i zgłębienia wiedzy o oleju kokosowym. Dziś olej kokosowy jest popularnym elementem kulinarnym, kosmetycznym i leczniczym.