Skarbnica wiedzy

CAMU CAMU

CAMU CAMU

Camu camu to krzew występujący w lasach tropikalnych Amazonii w Peru i Brazylii. Ma niewielkie, czerwono-purpurowe owoce, które kształtem przypominają wiśnie, a ich kolor zbliżony jest do barwy dojrzewających śliwek. Kwitnący krzew łatwo rozpoznać po sporej ilości drobnych, białych kwiatków, których płatki są pokryte woskiem i wydzielają bardzo słodki zapach.

Jagody camu camu to prawdziwa skarbnica witaminy C (1000–5300 mg/100 g). Już małą porcja pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Nic więc dziwnego, że roślina ta jest wykorzystywana do zapobiegania i leczenia grypy lub przeziębienia.

Produkt dostarcza również cenne aminokwasy: walinę, leucynę i serynę, a także flawonoidy. Spożywane regularnie jagody dostarczają organizmowi sporych dawek witamin z grupy B oraz niezbędnych pierwiastków i minerałów, takich jak żelazo, fosfor, beta-karoten czy wapń.

DZIAŁANIE:

  • wpływa na odporność organizmu
  • opóźnia procesy starzenia się
  • wzmacnia organizmie
  • korzystnie wpływa na działanie mózgu

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:

C B1 B2 PP Ca Fe K P

WŁAŚCIWOŚCI:

Spożywając Camu Camu dożywiamy organizm i wzmocniamy układ immunologiczny, a tym samym mamy lepsze samopoczucie i większą żywotność organizmu.

  • camu camu wzmacnia i chroni wątrobę, pomagając nawet przy jej wirusowym zapaleniu
  • zapobiega chorobom reumatycznym i artretyzmowi,
  • pomaga w zmniejszeniu już istniejącego stanu zapalnego i łagodzi bóle stawów,
  • chroni przed grypą i przeziębieniami, przed chorobami układu oddechowego jak astma, kaszel, chorobami oskrzeli, płuc i zatok,
  • poprawia widzenie oraz chroni siatkówkę i nerwy oka, zabezpiecza przed jaskrą,
  • pomaga przy chorobie Parkinsona znacznie zredukować jej progresję, a stosowane profilaktycznie chroni przed nią,
  • ma działanie anty-miażdżycowe, pomaga utrzymać w dobrym stanie serce, tętnice, żyły i układ krążenia,
  • jest pomocne w leczeniu cukrzycy, wszelkich zakażeń,
  • ułatwia gojenie się ran i oparzeń,
  • ma również właściwości anty-wrzodowe i anty-opryszczkowe,
  • wspiera układ nerwowy,
  • chroni przed chorobami neurodegeneratywnymi, demencją, Alzhaimerem,
  • pomaga w zaburzeniach koncentracji i pamięci,
  • ma dobroczynny wpływ na wydajność mózgu, wytrzymałość na zmęczenie umysłowe i fizyczne,
  • pomaga przy depresji, nerwicach i innych zaburzeniach nerwowych,
  • bardzo pomocne w pokonaniu infekcji, ma właściwości antyseptyczne, niszczące bakterie
  • zyskały sobie przydomek „anti-aging”, ponieważ znacznie opóźniają starzenie się organizmu
  • zapewnia zdrowe paznokcie, skórę i włosy,także ma wpływ na stan uzębienia oraz dziąseł
  • jest również anty-mutagenne, chroni więc przed mutacją DNA i degeneracją komórek, a więc także przed tworzeniem się guzów nowotworowych.
  • jest nieocenioną pomocą dla ludzi starszych – zarówno jako środek profilaktyczny, jak i łagodzący już istniejące upośledzenie zdolności ruchowej i komunikacyjnej, a więc poprawiający jakość ich życia.

    W ostatnich latach obserwuje się ekspansję Camu Camu na różne kontynenty. Głównym ich konsumentem jest Japonia. Camu Camu jest wykorzystywane również jako pożywny i wzbogacający smak i kolor składnik lodów, słodyczy i różnych deserów. Jest do nabycia w postaci sproszkowanej, pulpy owocowej, jako mielone owoce, a ostatnio także w formie extraktu.
    Camu Camu, – jak twierdzą jego entuzjaści – „rozświetla ich dzień i rozjaśnia umysł“. Ale to tylko jeden z wielu atutów, dla których Camu Camu powinno się znaleźć na liście naszych najważniejszych suplementów.