Skarbnica wiedzy

BURAK

BURAK

Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie.

Burak zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt, a także witaminy A, C B1. Jest również źródłem kwasu foliowego.

Burak to rzadko spotykana kopalnia cennych pierwiastków w jednym warzywie. W połączeniu z resztą składników, jakie zawiera daje unikalne i wielotorowe bardzo silne efekty terapeutyczne. Najefektywniej działa surowy sok z buraka, który smakuje przepysznie.

DZIAŁANIE:

  • wpływa na odporność organizmu
  • wspiera układ krwionośnychwpływa na poziom kwasu foliowego
  • wspomaga układ nerwowy

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:

A C B1 B9 Fe Ca Mg K Mn Co Cs Rb

WŁAŚCIWOŚCI:

  • dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca
  • buraki poprawiają ogólne samopoczucie, wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice, zaburzenia snu. Dzieje się tak z uwagi na zawarty w burakach lit i magnez. Lit nasila działanie magnezu i tryptofanu, w wyniku czego wytwarza się serotonina
  • anemia: Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z buraków. Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Jest wiele świadectw osób, które pokonały niedokrwistość pijąc codziennie świeżo wyciśnięty sok z buraka
  • z uwagi na działanie oczyszczające buraki świetnie wspomagają pracę wątroby, a dzięki właściwościom zasadotwórczym wspaniale znoszą kaca
  • bardzo polecane dla sportowców i osób aktywnych. Burak spowalnia wchłanianie się tlenu (dzięki azotanom tam zawartym), a co za tym idzie – wolniej się męczymy. Ponadto, pomaga usuwać szybciej zakwasy (gdy dzień wcześniej się przetrenowaliśmy, albo dopiero zaczynamy trenować), przyczynia się do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji
  • mają silne działanie zasadotwórcze
  • badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem. Zawdzięcza to zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów, których buraki zawierają największe ilości. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce, przeciwdzałają wielu innym nowotworom
  • ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina)
  • pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy
  • wspomaga gojenie się owrzodzeń
  • burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów
  • lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
  • burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy
  • opóźnia przedwczesny proces starzenia
  • zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
  • wzmacnia system immunologiczny
  • leczy choroby wątroby, nerek
  • reguluje cholesterol
  • zapobiega drętwieniu kończyn
  • zapobiega osteoporozie
  • zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków
  • buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego
  • zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy
  • leczą skazę moczanową
  • chronią organizm przed zmęczeniem
  • poprawiają kondycję włosów i paznokci
  • zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom