Skarbnica wiedzy
BURAK
BURAK
Właściwości lecznicze i wartości odżywcze buraków są znane nie tylko w Polsce. Nad Morzem Śródziemnym burak jest popularny od co najmniej 4000 lat, kiedy znany był burak dziki. Działanie lecznicze buraka cenili też medycy starożytnego Babilonu. Za ich przykładem poszli Grecy i Rzymianie.
Burak zawiera wiele cennych pierwiastków takich jak, wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt, a także witaminy A, C B1. Jest również źródłem kwasu foliowego.
Burak to rzadko spotykana kopalnia cennych pierwiastków w jednym warzywie. W połączeniu z resztą składników, jakie zawiera daje unikalne i wielotorowe bardzo silne efekty terapeutyczne. Najefektywniej działa surowy sok z buraka, który smakuje przepysznie.
DZIAŁANIE:
- wpływa na odporność organizmu
- wspiera układ krwionośnychwpływa na poziom kwasu foliowego
- wspomaga układ nerwowy
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:
A C B1 B9 Fe Ca Mg K Mn Co Cs Rb
WŁAŚCIWOŚCI:
- dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu burak jest bardzo pożyteczny w zapobieganiu i leczeniu nadciśnienia i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, skutecznie obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca
- buraki poprawiają ogólne samopoczucie, wzmagają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice, zaburzenia snu. Dzieje się tak z uwagi na zawarty w burakach lit i magnez. Lit nasila działanie magnezu i tryptofanu, w wyniku czego wytwarza się serotonina
- anemia: Badania kliniczne dowiodły, że ze źródeł roślinnych organizm najlepiej potrafi pozyskać żelazo właśnie z buraków. Burak wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek. Jest wiele świadectw osób, które pokonały niedokrwistość pijąc codziennie świeżo wyciśnięty sok z buraka
- z uwagi na działanie oczyszczające buraki świetnie wspomagają pracę wątroby, a dzięki właściwościom zasadotwórczym wspaniale znoszą kaca
- bardzo polecane dla sportowców i osób aktywnych. Burak spowalnia wchłanianie się tlenu (dzięki azotanom tam zawartym), a co za tym idzie – wolniej się męczymy. Ponadto, pomaga usuwać szybciej zakwasy (gdy dzień wcześniej się przetrenowaliśmy, albo dopiero zaczynamy trenować), przyczynia się do odżywiania fizjologicznego organizmu oraz budowy mięśni i poprawy kondycji
- mają silne działanie zasadotwórcze
- badania naukowców udowodniły, że burak jest najskuteczniejszym warzywem w walce z rakiem. Zawdzięcza to zawartości silnych antocyjanów, przeciwutleniaczy, czerwonych pigmentów, których buraki zawierają największe ilości. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce, przeciwdzałają wielu innym nowotworom
- ma działanie przeciwkaszlowe, silnie grzybobójcze, łagodzi ból gardła (angina)
- pomaga zwalczyć objawy przeziębienia i grypy
- wspomaga gojenie się owrzodzeń
- burak ćwikłowy przyspiesza rozkład kwasu żołądkowego, czym przyczynia się do poprawy trawienia wstępnego białek i wchłaniania aminokwasów
- lekkie działanie moczopędne redukuje ciśnienie krwi
- przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- burak ćwikłowy łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy
- opóźnia przedwczesny proces starzenia
- zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
- wzmacnia system immunologiczny
- leczy choroby wątroby, nerek
- reguluje cholesterol
- zapobiega drętwieniu kończyn
- zapobiega osteoporozie
- zapobiegają bólom kręgosłupa i zapaleniu korzonków
- buraki regulują zaburzenia cyklu miesiączkowego
- zapobiegają upławom, zapaleniu szyjki macicy
- leczą skazę moczanową
- chronią organizm przed zmęczeniem
- poprawiają kondycję włosów i paznokci
- zalecany kobietom w okresie menopauzy, kobietom w ciąży, młodzieży, dzieciom oraz niemowlętom