Skarbnica wiedzy
ARONIA
ARONIA
Krzew odkryto około 300 lat temu na terenie dzisiejszej Kanady i Stanów Zjednoczonych. W XIX w. pojawiła się w Rosji jako okaz w ogrodach botanicznych. Walory zdrowotne owoców aronii odkryto w środkowej Azji, a później w północno-wschodniej Rosji i tam zakładano pierwsze plantacje. Dziś roślina uprawiana jest w wielu krajach. Co ciekawe, Polska jest tu światowym potentatem. W 2003 r. nasi plantatorzy wyprodukowali 15 tys. ton owoców. Soki, koncentraty i mrożonki z aronii eksportujemy do krajów Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. Wielbicielami aronii są przede wszystkim Niemcy, Skandynawowie i Austriacy.
Aronia łączy w sobie cenne właściwości wina i zielonej herbaty, ale w przeciwieństwie do tych produktów nie zawiera alkoholu ani kofeiny. Jest za to jednym z najbogatszych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Zaswiera dużo witaminy P, czyli bioflawonoidów pełniących funkcje ochronne organizmu. Rutyna i antocyjany działają bardzo korzystnie na naczynia krwionośne. Antocyjany regenerują rodopsynę, barwnik na siatkówce wpływający na jakość widzenia.
Warto sięgać po owoce aronii kiedy długo pracujemy przy komputerze, gdyż wpływają one korzystnien a wzrok i niwelują skutki promieniowania monitorów.
Owoce aronii to naturalna broń przeciwko najpoważniejszym chorobom cywilizacyjnym. Zawarte w nich witaminy C, E, B2, B9, PP i przeciwutleniacze potrafią skutecznie zwalczać nadciśnienie, miażdżycę, schorzenia oczu, a nawet wspierać walkę z nowotworami!
DZIAŁANIE:
- reguluje ciśnienie krwi
- uelastycznia naczynia krwionośne
- wpływa na dobry wzrok
- wpływa na odporność organizmu
- zwalcza nowotwory
- zbija cukier
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:
C E PP B2 B11 J Ca Fe Cu
WŁAŚCIWOŚCI:
Lekarze są pod wrażeniem właściwości leczniczych aronii. Zalecają częste spożywanie zarówno surowych, jak i przetworzonych owoców, byle tylko nie były poddawane mocnej obróbce termicznej.
Aronia pomaga w wielu poważnych schorzeniach:
- Obniża ciśnienie: Substancje zawarte w aronii korzystnie wpływają na obniżanie ciśnienia. Przetwory z aronii wzmacniają także działanie leków stosowanych przy leczeniu nadciśnienia, miażdżycy i układu krążenia.
- Zwalcza nowotwory: Antyoksydanty, którymi naszpikowane są owoce aronii, skutecznie zwalczają wolne rodniki i rozwój komórek nowotworowych. Badania wykazują, że aronia wspomaga środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka.
- Zbija cukier: Cukrzycy powinni zainteresować się przetworami z aronii, ponieważ doskonale pozwala regulować poziom cukru w organizmie. Aronia pomaga przy zaburzeniach metabolicznych.
- Poprawia odporność: Aronia poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka. Zawarta w niej rutyna wspomaga i wydłuża działanie witaminy C.
- Polepsza wzrok: Bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany, korzystnie wpływają na poprawę wzroku i hamują rozwój takich schorzeń, jak jaskra czy zaćma.