Skarbnica wiedzy
ACEROLA
ACEROLA
Zwana jest w Polsce również Wiśnią z Barbados. W pracach historycznych i botanicznych można doszukać się wielu innych określeń owocu w zależności od miejsca jego uprawy, np.:
- West Indian Cherry
- Acerola West Indian
- Jamajka Cherry
- Ameruco
- Azarollo
Acerola to maleńki owoc o niezwykłej mocy, nieocenione źródło kwasu l-askorbinowego, czyli naturalnej lewoskrętnej witaminy C. Jeden owoc ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Poza witaminą C acerola zawiera również sporą ilość witaminy A. Ta wyjątkowa kompozycja zwiększa działanie witaminy C w naszym organizmie i wzmaga produkcję przeciwciał, oraz znacznie wspomaga działanie przeciwutleniaczy.
W medycynie ludowej acerola była również używana w leczeniu biegunki i chorób wątroby. Pomocna okazywała się w terapii przewodu pokarmowego, za sprawą właściwości kwasu jabłkowego, fenolokwasów i garbników (substancje o tzw. działaniu prozdrowotnym cechujące się bardzo wysoką aktywnością przeciwutleniającą)
DZIAŁANIE:
- wspomaga odporność organizmu
- zawiera naturalną witaminę C
- neutralizuje działanie wolnych rodników
- wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych
- dodaje energii i witalności
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:
C A B1 B2 PP Fe Ca Mg
WŁAŚCIWOŚCI:
Acerola jest w pełni naturalny, skoncentrowanym źródłem witaminy C. Dzięki niej można szybko uzupełnić niedobory tej substancji i wzmocnić organizm.
-
Owoc aceroli dostarcza także tiaminy, witaminy A, niacyny i ryboflawiny.
-
Acerola chroni przed zachorowaniami na różne choroby związane z niedoborem witaminy C.
-
Wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na dziąsła, także u osób, które noszą protezy
-
Wskazaniem do jej przyjmowania jest także miażdżyca, ponieważ acerola chroni płytki krwi przed sklejaniem się
-
Jest korzystna w przypadku chorób stawów, ponieważ witamina C jest niezbędnym składnikiem wpływającym na syntezę kolagenu
-
Hamuje reakcje alergiczne, wzmacnia kości i skórę