Skarbnica wiedzy

ACEROLA

ACEROLA

Zwana jest w Polsce również Wiśnią z Barbados. W pracach historycznych i botanicznych można doszukać się wielu innych określeń owocu w zależności od miejsca jego uprawy, np.:

  • West Indian Cherry
  • Acerola West Indian
  • Jamajka Cherry
  • Ameruco
  • Azarollo

Acerola to maleńki owoc o niezwykłej mocy, nieocenione źródło kwasu l-askorbinowego, czyli naturalnej lewoskrętnej witaminy C. Jeden owoc ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Poza witaminą C acerola zawiera również sporą ilość witaminy A. Ta wyjątkowa kompozycja zwiększa działanie witaminy C w naszym organizmie i wzmaga produkcję przeciwciał, oraz znacznie wspomaga działanie przeciwutleniaczy.

W medycynie ludowej acerola była również używana w leczeniu biegunki i chorób wątroby. Pomocna okazywała się w terapii przewodu pokarmowego, za sprawą właściwości kwasu jabłkowego, fenolokwasów i garbników (substancje o tzw. działaniu prozdrowotnym cechujące się bardzo wysoką aktywnością przeciwutleniającą)

DZIAŁANIE:

  • wspomaga odporność organizmu
  • zawiera naturalną witaminę C
  • neutralizuje działanie wolnych rodników
  • wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych
  • dodaje energii i witalności

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:

C A B1 B2 PP Fe Ca Mg

WŁAŚCIWOŚCI:

Acerola jest w pełni naturalny, skoncentrowanym źródłem witaminy C. Dzięki niej można szybko uzupełnić niedobory tej substancji i wzmocnić organizm.

  • Owoc aceroli dostarcza także tiaminy, witaminy A, niacyny i ryboflawiny.

  • Acerola chroni przed zachorowaniami na różne choroby związane z niedoborem witaminy C.

  • Wzmacnia odporność i wpływa korzystnie na dziąsła, także u osób, które noszą protezy

  • Wskazaniem do jej przyjmowania jest także miażdżyca, ponieważ acerola chroni płytki krwi przed sklejaniem się

  • Jest korzystna w przypadku chorób stawów, ponieważ witamina C jest niezbędnym składnikiem wpływającym na syntezę kolagenu

  • Hamuje reakcje alergiczne, wzmacnia kości i skórę